Jak vybrat dřevo na uzení
V procesu uzení hraje jednu ze zásadních rolí vhodný výběr dřeva. Každý, kdo má s uzením zkušenosti, má své zavedené postupy a k nim patří také volba dřeva. Otázkou tedy je, jak se tedy pozná správné dřevo na uzení. Velice záleží na tom, co budete udit, jak dlouho a jaká bude vyžadována teplota. Pro mnoho lidí je univerzálním řešením buk nebo dub. Je pravda, že tyto dva druhy dokáží propůjčit uzenému masu specifickou a skvělou chuť. Má to ale jeden háček. Dřevo je nutné mít dobře vyschlé. Mohlo by se totiž stát, že navlhlé dřevo způsobí nakysnutí masa.
Každé maso chce své
Nejvíce se buk a dub hodí k uzení hovězího masa, klobás a tvrdých sýrů. Jestliže se chystáte dát do udírny drůbež nebo zeleninu, pak může být dobrou volbou javor. A to i přesto, že se příliš tento druh dřeva na uzení nevyužívá. Praví gurmáni nedají dopustit na švestku. Máte-li omezené zásoby švestkového dřeva, pak můžete dát kousek na konec uzení. Dobrým dřevem na uzení je také akát. Jeho výhodou je snadná dostupnost a také to, že se dá kombinovat s ostatními druhy dřeva. Navíc se hodí pro uzení prakticky všeho. Ryby budou dokonalé na olši. Je mírně nasládlá a vytvoří jemné aroma.